Högskolebehörighet på gymnasiet

Studera vidare efter gymnasiet!

högskolebehörighet-studera vidare SLU

Lotta Höglund: I bakgrunden syns Ultunas studentkår som enligt mig är den snyggaste byggnaden på Ultuna campus!

 Kan man studera på högskola eller universitet efter Järna Naturbruksgymnasium?

  • Javisst! Möt Lotta Höglund som nu studerar på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
    Jag gick på Järna Naturbruksgymnasium 2014 - 2017 och läser nu på agronomprogrammet med inriktning “Landsbygdsutveckling” på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Om ett år är jag klar med min master. Då har jag studerat här i fem, roliga år.

 Hur kom du på att du ville plugga vidare?

  • Det visste jag redan på gymnasiet, men inte till vad. Därför läste jag in allmän högskolebehörighet på Järna Naturbruksgymnasium, men satsade för övrigt på yrkeskurserna. Ma 2 och 3, som krävdes utöver den allmänna behörigheten för just den här utbildningen, läste jag in sen.

Vad betydde utbildningen på Järna Naturbruksgymnasium för dina fortsatta studier?

  • Om jag inte kommit in på Järna Naturbruksgymnasium hade jag inte gått på gymnasiet. Jag kom från en stor skola i stan, var skoltrött och saknade fullständiga betyg från högstadiet. Egentligen var jag inte motiverad att göra någonting, men i den här varma och lilla miljön, där teori varvades med mycket praktik, kom jag att trivas. Det var bra för mig att få vara ute och jobba med händerna. 

Hur ser du på betydelsen av praktisk erfarenhet av naturbruk, när man som du går en teoretisk utbildning?

  • När jag nu läser om landsbygdsutveckling och talar med lantbrukare har jag stor fördel av att ha erfarenhet av yrket. Jag vet hur jobbigt det kan vara under arbetstoppar; hur skitig och trött man kan vara. Det är viktigt. Hälften i min klass har ingen praktisk erfarenhet alls. 

Berätta om Ultuna och utbildningen du nu går.

  • Att gå på Sveriges Landsbygdsuniversitetet och bo på Ultuna innebär så mycket mer än bara plugg. Här finns alltifrån kår och studentliv med fester och studentkörer till olika forskningsprojekt och näringslivskontakter. 

  • Programmet jag går heter “Samhällsutveckling landsbygd” och exempel på kurser är odling och livsmedel, politik och förvaltning, företagsekonomi, sociologi, entreprenörskap, agrarhistoria och mycket mer. Just nu jobbar jag som studentmedarbetare i ett forskningsprojekt på Tillväxtverket där vi tittar på vilka metoder kommuner använder för landsbygdsutveckling. 

Vilka är dina framtidsplaner?

  • Jag vill jobba med landsbygdsfrågor och lokal utveckling i dialog mellan medborgare och kommun och på så sätt stärka demokratin. Jag vill att fler engagerar sig i sin boendemiljö. Att arbeta inom länsstyrelsen, i en ideell organisation eller hos en myndighet är andra alternativ. 

Vad vill du säga till de elever som idag funderar på att gå Naturbruksprogrammet här i Järna?

  • På den här skolan blir du sedd av lärarna och behöver du hjälp kommer du att få det. Dessutom är det den enda utbildningen på gymnasienivå med inriktning ekologiskt lantbruk. Här finns en lång erfarenhet av kretsloppstänkande och en helhetssyn som många andra saknar. Ekologiskt lantbruk är framtiden!

    Efteråt har du också alla möjligheter att göra vad du vill, oavsett om det är jobb inom den gröna sektorn eller studera vidare som jag gör. 

    Jag bodde på internatet. På större skolor kan internaten vara opersonliga och stora, men här är det hemtrevligt och personligt. Jag stortrivdes! 

    Om jag fick gå om gymnasiet skulle jag välja Järna Naturbruksgymnasium igen!