Hur vi arbetar

Välkommen till Järna Naturbruksgymnasium!

Hos oss kan du anpassa din utbildning efter dina egna intressen!

Praktik, teori, högskolebehörighet och spännande praktikplatser runtom i världen är bara några av de saker som vi erbjuder! :)

Unik miljö

På Nibble Gård i Ytterjärna ligger sedan 1999 Järna Naturbruksgymnasium. Skolan följer det nationella Naturbruksprogrammet med inriktning Lantbruk och har en waldorfpedagogisk profil. Gården, som har funnits sedan 1400-talet, är belägen mitt i ett vackert kulturlandskap. Läget och gårdsmiljön skapar unika möjligheter i undervisningen.

Vi tar in max 16 elever per årskurs, och skolans litenhet är också vår styrka. Litenheten möjliggör för oss att driva ett verkligt personligt gymnasium, där vi har möjlighet att bemöta varje elevs individuella behov och intressen.

Ekologisk odling

Vår utbildning är profilerad mot ekologisk odling och djurhållning, samt hållbar skogsskötsel. Hos oss får du lära dig att se helheten och fördelarna med ett ekologiskt hållbart lantbruk!

Pedagogik

Undervisningen på Järna Naturbruksgymnasium är inspirerad av waldorfpedagogiken.

Waldorfpedagogiken syftar till att utveckla hela människan - tanke, känsla och vilja - och undervisningen ska ge näring till personligheten som helhet och inte reduceras enbart till inlärning. Teoretiskt, konstnärligt och praktiskt arbete integreras så långt som möjligt för att skapa en kreativ och dynamisk inlärningssituation. Vill du veta mer? Besök gärna Waldorfskolefederationens hemsida.

Praktik och resor

Långpraktik

Under sommaren mellan åk 2 och 3 gör våra elever sin långpraktik. Långpraktiken är en 12 veckors sammanhängande praktikperiod

Vår elev Josefin gjorde sin långpraktik på en hästgård på Island där hon ansvarade för stallskötsel och turridning. Bilderna nedan tog hon under sin spännande resa! Foto: Josefin Lindström

Höstresa

I början av höstterminen varje nytt läsår åker hela skolan på en resa tillsammans i några dagar. Det är en fin möjlighet för de nya ettorna att lära känna alla på skolan och ett kul sätt att skapa gemenskap mellan elever och personal. Hösten 2016 åkte vi till Tisenö, en ö i sjön Tisnaren på gränsen mellan Östergötland och Sörmland, där det drivs ett ekologiskt jordbruk. Foto: Jenny Eidling, Niklas Palmcrantz.

I slutet av vårterminen, strax innan studenten, åker treorna till Italien.

Nyfiken? Kom och prova på!

Har du bestämt dig?

14103059_1162028250522868_6667858727791081772_o.jpg